Aktiva Seniorer Visbyföreningen

Aktiva Seniorer Visby hade månadsmöte 14 nov 2016. Towan Obrador berättade om sina böcker. Ordförande Wiveka Schwartz presenterade denna, för Visbybor välkända person, med orden: Barnboksbiblotekarie, ledare för Gycklargruppen Pax ( välkänd i Medeltidsveckan), ledare för Afrikansk dans, kyrkvärd och författare. Towan är en mycket färgstark person. Hon bjöd verkligen på sig själv, när hon berättade om sina böcker. Första medeltidstrilogin om mor, dotter och barnbarn, är slutsåld, men kommer ut i nyupplaga till jul. Den andra trilogin, som handlar om Siris liv väckte vår nyfikenhet.
Towan berättade också om hur det går till att skriva en bok. Helt fantatisiskt vilken förundersökning som krävs. I Towans fall måste hon tänka medeltid. Hur levde man? Vad åt man? Hur var jämställdheten, namn, arbete, handel, kontakt med andra länder, båtar, vind och vatten. enorm kunskap måste inhämtas. Vi blev imponerade. En timme gick fort och vi ser fram emot hennes nästa bok. Efter Towans anförande följde kaffe och lotteri och många blev glada vinnare. Nästa träff är jullunch den 12 dec 2016.
KERSTI OTTFALK

Aktiva Seniorer Visby har haft månadsmöte i Solbergaskolans matsal 19 sept. Ca 50 personer kom för att höra Eva Sjöstrand tala om Elfrida Andrée, som blev Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist. Hon föddes 1841 i Visby. Hennes föräldrar var mycket musikaliska. Hennes äldre syster, som också var musikalisk, uppmuntrades av fadern. På den tiden hade Visby 4 000 invånare och nöden var stor. Sällskapet DBW (De Badande Wännerna) bildades, likaså Musikaliska Sällskapet. Kvinnosynen började förändras till det bättre.

Aktiva seniorer Visby hade vårutflykt 23 maj. 43 förväntansfulla seniorer steg på bussen, som rattades av chauffören Göran. Vi åkte i ett fantastiskt sommarväder genom ett grönt rikt blommande Gotland. Under vägen som gick söderut guidade Wiveka Schwartz. Hon berättade en lång spännande historia om Vibble gård och hur tidigare studenter i Klinte under musik tågade till Varvsholm som är byggt av Willy Wöhler. Första stoppet var i Fröjel med kaffe i Kastalen. Vi besåg kyrkan och letade efter Ada Blocks och Maja Göthbergs gravar. Vi förundrades över de många stora platt liggande gravstenar som fanns, de kallades Tombor. Färden gick vidare till Öja kyrka. Krusifixet var magnifikt och Madonnan ljuvlig. Wiveka visade på väggmålningen med den tjyvmjölkande kvinnan och hennes straff. Efter detta lockade Holmhällar med en superb lunch. Vi åkte sedan över Vamlingbo till Petesgården som visade sin bästa sida. Vi förstod hur mycket Ada Block trivdes med utsikten, grönskan och lugnet. Vi besåg alla olika sorters Biskopinne-rosor och fick höra dess historia. Färden gick sen hem och samtliga tyckte det varit en fantastisk resa.