Aktiva Seniorer Sydvästra föreningen

Gotlands Regemente har återtagit fanan efter dryga tio år Det invigdes i maj. Kungen, försvarsministern och andra högheter var där, likaså   mascotbaggen Harald.

På självaste Gustav Adolf-dagen kom överste Mattias Ardin till Aktiva Seniorer SV på Suderby´s för att berätta om Försvarets planering här.

Mattias inledde med att tala om den allmänna oron som råder i världen. Efter Krim-halvöns intagande förstod man att Gotland måste försvaras.

Det förstod man tidigare, men efter försvarsbeslutet som fattades 2015 med effekt 2016 så påbörjades uppbyggnaden på Gotland.

Under Finska kriget lät tsar Alexander I skicka amiralen Bodisco med 2.500 man till Gotland, år 1808. De landsteg i Slesviken på östra sidan.

Som tur var kapitulerade de och återvände hem till Ryssland. Men vi var i ryska händer under ett par veckor.

Idag har vi 400 tjänster varav hälften är permanenta. Allting tar sin tid att bygga upp och det ska utvecklas och förstärka totalförsvaret tillsammans med civilförsvaret. Ännu finns försvarsviljan hos gotlänningarna. Vi har många villiga personer i hemvärnet.

Tofta skjutfält har varit omdiskuterat, men man har en kompromissvilja och försöker tillgodose de omkringboende så gott det går. Miljötänkande

finns med, såsom solfångare t.ex. Regementet byggs ut etappvis, både med personal, infrastruktur, materiel och krigsförband. I uppgifterna ingår även att utbilda hemvärnet och frivilliga försvarsorganisationer, söka efter saknade personer, vara behjälplig i uppkomna bränder, bistå med helikoptrar, Herkulesplan och bistå med transporter, brandkår och vattentankbilar, drönare och dra slang i svårterräng. Mattias var tydlig och pedagogisk i sitt framförande. På frågan om möjlighet att få komma ut på fältet, fick vi till svar att hittills har det varit mycket stängt, men nästa sommar blir det mera öppet.

Man får inte åka in i området om grindarna är stängda. Det är farligt!

Det blev kaffe och härliga Gustav Adolf-bakelser i den fina lokalen Utsikten i Västerhejde.

Det var en strålande sensommardag i Klintehamn. Vi var många medlemmar

med gäster till Aktiva Seniorer SV som ville se det nyrenoverade Warfsholms

Pensionat. Nya ägarinnan Sanna Kleven berättade historiken, som började

redan i mitten av 1800-talet, om det gamla godset, gården och byggnaden.

Helmuth Wöhler kom från Tyskland, köpte Klintebys Gård av Jacob Donner,

och blev godsägare. Han startade brännvinsbränneriet och potatismjölsfabriken.

Hans son Willy Wöhler, som fick överta ansvaret, hade andra talanger

och startade konservfabriken 1915. Han var också djurvän och upplevde den

grymma fågeljakten på alkfåglar och sillgrisslor på Stora Karlsö. Han köpte

Stora Karlsö och grundade St. Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening och räddade

därmed öns fågelliv. Ön blev ett av världens första naturskyddsområden.

Willy fick t.o.m. Oscar II att köpa en aktie. Men kanske var det landshövdingen

Horn som involverade Willy i projektet?

Willy lät bygga Warfsholm 1899. I den vackra matsalen flödade solen in. Vi fick

tillfälle att titta in i de nyrenoverade, vackra hotellrummen en trappa upp, i tids -

typisk Wöhler-anda med kopparbadkar, guldkranar och blommiga tapeter och

med utsikt över båtarna i hamnen.

Sannas man Arild har startat bageriet som erbjuder bakverk både i pensionatet

och butiken inne i Klintehamn.

Så glädjande att så många medlemmar från tre lokalavdelningar kom! Vi blev

serverade en härlig laxtallrik och rabarberpaj till kaffet. Vacker natur och glitt -

rande vatten nästan runt om oss. Warfsholm har blivit en pärla igen ...

Text: Gun Wallier

Foto Eva Fowler

Det var en gråmulen, disig och lite småkylig dag. Men, värmen, glädjen och skratten fanns inne i bussen, när Aktiva Seniorer SV for på heldagsutflykt runt Storsudret. Vår suveräna, väl initierade och mycket spirituellaguide var Anna Ulmstedt. Smilgroparna fastnade i skrattläge. Anna berättade om folk och fä i sockni efter sockni.

Kafferasten i Hablingbo fick vi hos trevliga Margaretha, Margus Gårdsbutik, som lockade med allt vackert i hantverk, delikat hembakt och hjortkorv från egen stam i hägn. Vi passerade Bottarve Museigård, Björklunda och Grå Gåsen. Stopp i Vamlingbo, där vi hann med ett besök i den vackra kyrkan, med sin unika bild av kejsar Henriks själavägning. Tornet har drabbats av blixtnedslag och brand. Vi gick in hos Lars Jonsson och såg hans fina konstutställning och Naturum.

Den goda laxlunchen intogs i Pensionat Holmhällar i Burgsvik, med den alltid så progra personalen, som vanligt iförda vita skjortor och fluga.

Förbi Hamra Krog, mot keramikern i Lye, Thord Karlsson, som berättade pedagogiskt om sin resa i lerans värld. Det finns lera, lera och dessutom lera - i olika grad för olika användning. Han kan sin sak.

Vi avslutade vår innehållsrika och trevliga utflykt i När hos glada Lotta, Gotlandsgårdens Konfektyr, som skapar utsökta chokladpraliner.

Pralinens historia började hos aztekterna. Kakaodrycken var förbehållen furstar och aristokrater. Ursprungligt namn var xocolati. Pralin är en chokladdoppad konfektbit med fyllning.

Var och en av oss bar nog på små bruna godispåsar in i Tottes buss för vår hemfärd.