Aktiva Seniorer Sydvästra föreningen

Det var vår i luften när Aktiva Seniorer SV kom till lunch på Toftagården. Gemytlig stämning, fler än femtio personer och god mat. Men vi kom också för att lyssna på intressanta Anna Ulmstedt´s berättelse, som tillsammans med filippinskan Wilma hade programpunkten: Kärlekshistorien som blev ett barnhem. Fantastiska eldsjälar har gjort, och gör, en stor insats med små medel och förutsättningar för att hjälpa fattiga och utsatta föräldralösa gatubarn till ett bättre liv. Sagan började i Klintehamn för många år sedan när Kenneth Bergstedt på Hassela besökte sin flickvän Wilma på Filippinerna, Bohol i den lilla byn Tupas. Kenneth såg den enorma fattigdomen och ville göra något för dem. Han, Wilma och Wilmas föräldrar förverkligade drömmen C.A.S. Children of Santo Nino (med hemsidan: www.cosfoundation.com). Projektet blev verklighet trots motgångar och en snårig pappersexersis. Ett fint gäng i Klintehamn samlar pantflaskor, söker sponsorer och ordnar loppisar och berättar om projektet. I det gamla stationshuset i Klintehamn har de loppis som har öppet fredagar och lördagar året om. Och på Klintehamns marknad arrangerar C.O.S. Foundation varje år: En dag för barn i världen. Varje krona går till detta beundransvärda projekt. Man kan bli medlem om man vill stödja projektet och man kan hjälpa till med en slant.  Wilmas föräldrar förestår barnhemmet, som delvis är uppbyggd med hjälp av pengar från engagerade i Klintehamn. Hittills har åtta små barn fått sitt hem där.

För höstens upptaktsträff till vår rikstäckande kulturförening Aktiva Seniorer SV på Gotland serverades en utsökt lunch åt ett femtiotal medlemmar på må-bra-anläggningen Fröjel Resort o Spa vid Eksta-kustens hängivande omgivningar. Driftansvarige Ulf berättade med entusiasm och stolthet om den tröskelfria anläggningens tillkomst 2011 och fram till idag. Det är öppet året runt med boende, mat, relax, gym och spa. Den fina poolen med bastu och bubbelbad håller 30-gradigt vatten, och gym har dygnet-runt-öppet. Vattengympan i höst är snart igång, och här finns en solhimmel - en blandning mellan sol och solarium. Anläggningen har möteslokaler för små och stora grupper upp till 100 personer, och nu står en ny konferenslokal klar. Snart startar vinprovningen. Ordförande Helena Månsson presenterade styrelsen - Birgitta Asklander, Ingrid Fohlin, Eva Boberg, Eva Fowler, Inge Kahlström och Gun Wallier. Vår lokalförening Aktiva Seniorer SV växer till antalet medlemmar, och vi gör vad vi kan för att finna intressanta och aktuella ämnen och besöksmål i vårt samhälle. Nästa programpunkt i oktober blir en guidad visning och information om svenskbybornas historia på museet i Roma. På Fröjel Resort blev vi väl mottagna. Här kan man planera för fest - en skön och upplyftande plats som vi gärna återkommer till en kulen vinterdag.

30 förväntansfulla aktiva seniorer avreste från Visby till Oskarshamn den 16 maj för att med Tottes bussar och reseledaren Anna Ulmstedt uppleva Bornholm. Färden med katamaran från Ystad till Rönne tog 1 timme och 20 minuter.  En lätt dimma vilade över byn då det efter frukost dagen därpå var dags att embarkera bussen för rundtur på norra ön. Annas gode vän Mikael var vår lokale guide.  Han berättade om Bornholms historia, hur de olika härskarna påverkat inbyggarna, hur markerna varierar allt från myrmark , sand och grus till sten av olika slag. Vi besökte öns högsta punkt där de 118 stegen upp i tornet bjöd på svindlande utsikt. Vid Hammershus hade en skolklass historielektion och var i full färd med att inta borgen. I Gudhjem intogs en fiskbuffé med rökta delikatesser. Österlars, öns äldsta och största rundkyrka, beundrades.  Dag 3 blev det rundtur i strålande solsken på södra ön. Det var Mikaels hemtrakter och han kunde berätta hur livet förändrats sedan han var pojke. Fisket, som varit öns stora näring är nästan helt borta. Parallellerna med Gotland var inte få. De små jordbruken äts upp av gårdar med stordrift. De små skolorna läggs ned. Landsbygden avfolkas och turisterna trängs vid kusterna. I Allinge hålls folkemöde, jfr Almedalsveckan! Elen är dyr och att skicka ett vykort kostar nära 30 kronor! Och tänk om gotlänningarna varit lika kloka som Bornholmsborna som gjorde cykelväg av den nedlagda järnvägen! På vingården Lilla Gardegaard avåts en smaklig buffé men dryckerna lockade inte till köp. Vi njöt av besök i både Nexö och öns vackraste stad Svaneke, som 1975 fick Europarådets guldmedalj för konsekvent bevarande av stadens historiska karaktär. Mikael var nog mest stolt över att visa oss Aakirkeby med öns största kyrka uppförd i grön sandsten 1149 och med dopfunt av mäster Sigraf i gotländsk sandsten. Tillbaka i Rönne framförde Helena Månsson, som ordf i Aktiva seniorer sydväst som arrangerat resan, gruppens varma tack till Mikael för utomordentlig guidning.   Efter en sista hotellnatt och dito frukost var det tid att lämna den ö, som varit svensk i omgångar och som lockar till återbesök. Efter ett uppehåll vid Sveriges lägsta punkt i Kristianstad, 2.41 m under havsnivån, var vi så framme i Oskarshamn där Helena passade på att tacka Lasse och Anna för att de gjort resan till en fantastisk upplevelse.

Margaretha S

Torsdagen den 8 december samlades ett 50-tal hungriga och förväntansfulla medlemmar i Aktiva Seniorer Sydväst till ett mycket rikligt och fint julbord i Suderbys hemtrevliga miljö. Ordf. Helena inledde med en stunds eftertanke då två av våra medlemmar nyligen hade avlidit. Därefter tog Lena Paulsson vid, hälsade alla välkomna och lotsade oss till bordets alla läckerheter. Mätta och belåtna fortsatte vi till "Utsikten" där vi serverades kaffi och saffranspannkake med salmbärssylt och grädde. Vi underhölls av den välklingande duon Kristian Tallrot och Patrik Silvereke. Under tiden såldes lotter till ett dignande prisbord,med sponsorer som vår tidigare lotterigeneral Rune Carlsson ordnat. Även styrelsemedlemmar bidrog med gorån och saffranskrans mm. Efter kort information om vårens program där vår majresa till Bornholm är tyngdpunkten (ett trettiotal gjorde en intresseanmälan ) avslutades den gemytliga eftermiddagen med en önskan om en God Jul och ett Gott Nytt Aktivt Seniorår med många trevliga och intressanta sammankomster.Välkomna!