Aktiva Seniorer Norra föreningen

 

I början av september anordnade Aktiva Seniorer Norr en utflykt till Enholmen som ligger utanför Slite. I dessa coronatider var antalet som kunde anmäla sig begränsat och tidigt fullbokat. 21 aktiva seniorer fick i två omgångar åka ut i fiskebåt till ön.

Enholmen har i all tid haft ett strategiskt läge som utpost mot Ryssland. Gruppen fick en informativ och trevlig guidning av Sven Sandström. Han berättade om öns dramatiska historia från Brömsebrofreden 1645, då man började planerandet av Karlssvärds fästning. Särskilt intressant var att få tillträde till Östra befästningen i Karlssvärds fästning och få en inblick i hur livet kunde ha tett sig där innanför.

Enholmen ägs numera av Statens Fastighetsverk och är verkligen värd ett besök. 

 

Aktiva seniorer på Norr har haft sitt årsmöte för 2020. Vi började med att i Ingegerd Hörsnes vackra Hälsohus få inta en god morotssoppa tillsammans, 25 årsrika kvinnor och män, samt njuta av förunderlig utsikt över Lina myr. Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna. Styrelsen fick ansvarsfrihet för det gångna året och samtliga styrelsemedlemmar blev omvalda på ett år, dvs. ordföranden Gunnar v. Corswant och vice ordf. Ingegerd Hörsne samt ledamöter Gudrun v.Corswant, Birgitta och Leif Eriksson. Revisor och revisorsupp. är Göran Kronquist och Brigitte Godaú-Olofsson. Programkommittén består av Ingegerd Hörsne och valberedningen av Sven och Barbro Mellberg. Vi fick en kort redogörelse om Pensionärsrådet av Aktiva Seniorers representant Ingegerd Hörsne samt en positiv information om ett nyöppnat trygghetsboende vid Adjutanten i Visby av Britt-Inger Thomsson, som flyttat dit.

Så vidtog ett intressant och informativt föredrag av Ingegerd Hörsne om hennes verksamhet. Under 3 år utbildade hon sig i akupunktur och smärtlindring för att kunna starta sin verksamhet. Då ingick också en månad i Kina, där hon fick uppleva och förstå hur olika patienter blev botade med akupunktur. Ingegerds önskan att få patienten att förstå hur kropp och själ hör ihop, att kunna ge den tillit och kunskap som behövs för att förändring kan ske, kunde hon med egen behandlingsmottagning äntligen genomföra. Tiden i den offentliga vården gav för lite tid. Efter några år kände Ingegerd att det behövdes något mer för framförallt alla ”utbrända” människor och personer med sömnproblem, som hon kom i kontakt med. Vad gör man för att lösa det? Jo, bygger ett hälsohem, det vi nu vistades i. Här är plats för en person att behandlas. Under 14 dagar ges akupunktur 2-3 tim. / dag kombinerat med samtalsterapi ur Ingegerds kunskapsbank. Kanske är också den oerhört vackra miljön läkande för stressad nutidsmänniska. De 14 dagar man bor hos Ingegerd får man naturligtvis ha med sig någon som sällskap, om man vill.  Leta upp Ingegerd Hörsne på nätet, nog blir man nyfiken på mer.

Vi, Aktiva Seniorer Norra avdelningen, träffar en konstnär, som under 58 år experimenterat och utvecklat sina färdigheter till något fullständigt unikt. Ulla producerar och gör allting själv, som drejning, tumning, olika typer av bränning, montering, mosaik, gjutning och plåtarbeten.

Ulla är särskilt berömd för sin svartgodsbränning, en forntida teknik, där föremålen under syrereduktion bränns djupsvarta med spår av omkringliggande halm och furuspån. Med denna teknik gör hon bl.a. sina berömda äpplen i olika storlekar. Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New  York delar varje år ut ett miljöpris till svenskt företag i USA. Tillsammans med en penningsumma ingår också ett av Ulla Ahlbys svartgodsäpplen. I samband med en utdelning för några år sedan fick också kungahuset det stora äpplet.

”Slatthönor” kallar hon sina höns. Idén tillkom då hon fick slattar över vid gjutning av fat och ville ta vara på materialet. Frigolit, ståltråd samt överbliven betong och yrkesskicklighet - vipps framträder fantastiska hönor.

Ett annat exempel på Ullas vilja att utvecklas i andra material är hennes vackra lampor i laserbehandlat acrylglas med led-belysning, som hon har tagit fram tillsammans med SweProd i Visby. Hon säljer också en del trä-alster, som hon gör tillsammans med sonen.

Imponerade och med ny kunskap om keramikerns värld åkte vi till Klosterbrunnen för samvaro och  eftermiddagskaffe.