Aktiva Seniorer Norra föreningen

Vi, Aktiva Seniorer Norra avdelningen, träffar en konstnär, som under 58 år experimenterat och utvecklat sina färdigheter till något fullständigt unikt. Ulla producerar och gör allting själv, som drejning, tumning, olika typer av bränning, montering, mosaik, gjutning och plåtarbeten.

Ulla är särskilt berömd för sin svartgodsbränning, en forntida teknik, där föremålen under syrereduktion bränns djupsvarta med spår av omkringliggande halm och furuspån. Med denna teknik gör hon bl.a. sina berömda äpplen i olika storlekar. Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New  York delar varje år ut ett miljöpris till svenskt företag i USA. Tillsammans med en penningsumma ingår också ett av Ulla Ahlbys svartgodsäpplen. I samband med en utdelning för några år sedan fick också kungahuset det stora äpplet.

”Slatthönor” kallar hon sina höns. Idén tillkom då hon fick slattar över vid gjutning av fat och ville ta vara på materialet. Frigolit, ståltråd samt överbliven betong och yrkesskicklighet - vipps framträder fantastiska hönor.

Ett annat exempel på Ullas vilja att utvecklas i andra material är hennes vackra lampor i laserbehandlat acrylglas med led-belysning, som hon har tagit fram tillsammans med SweProd i Visby. Hon säljer också en del trä-alster, som hon gör tillsammans med sonen.

Imponerade och med ny kunskap om keramikerns värld åkte vi till Klosterbrunnen för samvaro och  eftermiddagskaffe.

 

Den 10/10 besökte Aktiva Seniorer  PKC, dvs. Polisens nya Kontaktcenter. Magnus Helmén, chef för PKC hälsade oss 16 personer välkomna och tog emot oss på ett fantastiskt vänligt och informativt sätt.

Vi fick se lokalerna och Magnus berättade om de förändringar som kommit till stånd från 80-talets 119 polismyndigheter till dagens enda myndighet som inrättades 2015 - nu med en rikspolischef som har det övergripande ansvaret.

Gotland var alltså självständigt fram till 2015, då man fick en sammanslagning med Stockholm. Polisens Nya Kontaktcenter finns i Norrtälje-Vasastaden och Gotland, tillsammans 360 personer som arbetar med polisrapporter och förhör, som även sker per telefon. 67%av alla ärenden passerar PKC. 100 000 anmälningar/månad i hela riket. 33% handhas av Stockholm-Gotland. På Gotland finns det 110 anställda. Det är hög kvalitet på personalen här och karriärmöjligheter finns för de personer som så önskar.

Vi tackade för en synnerligen intressant guidning och slutade besöket med kaffedrickning på Märthas Café.