Aktiva Seniorer Norra föreningen

 

 

                      Ägare och bryggerimästare Johnny Warg i samspråk med ordförande Gunnar v.Corswant

 

Aktiva Seniorer Norra föreningen har gjort ett intressant besök på Barlingbo Bryggeri i Visby. Ägaren och bryggarmästaren Johnny Warg visade oss runt i lokalen och berättade om den färdighet som behövs, för att tillverka bra och hållbart öl. Öl och bakterier eller mjölksyresvampar hör inte ihop. Syret får inte komma in i förpackningen, en anledning till att Johnny valt glasflaskor i stället för metallburkar. Hållbarheten i en glasflaska är ett par år, medan i metallburken endast är ett halvår, då metallen släpper igenom syre. En annan färdighet som Johnny har är att klura ut hur robotar arbetar, så att hela kedjan vid paketeringen av tusentals flaskor av öl hamnar i kartonger. Vi avstod från provsmakning, då vi skulle fortsätta med kaffedrickning och årsmöte på Märthas Café.

Årsmötet avlöpte efter konstens alla regler. Styrelsen fick ansvarsfrihet för det gångna året och samtliga ledamöter omvaldes tillika revisorer och programkommitté. Ny valberedning utsågs, Barbro och Sven Mellberg övertog uppgiften efter Britt-Marie Engström och Anders Berlin som avsagt sig uppdraget. Ordförande Gunnar v. Corswant informerade om Pensionärsrådet där Aktiva Seniorers representant, Helena Månsson, Sydvästra, hade avsagt sig omval. Ingegerd Hörsne valdes att representera oss, med suppleant från någon av de andra två föreningarna, Visby eller Sydvästra.  

Föreningen välkomnar nya medlemmar.  Är man medlem i en förening, är man välkommen till allas evenemang.

 

 

Aktiva Seniorer ombord på Gotlandsfärja. Foto: Gudrun von Corswant
Aktiva Seniorer ombord på Gotlandsfärja. Foto: Gudrun von Corswant


Det låter inte särskilt ovanligt. Men den här gången skulle vi inte åka någonstans utan i stället bli visade runt på färjan och se däck man i vanliga fall inte får beträda. En trevlig gotländska, Annette Widlund, som själv jobbat på Destinationens fartyg i 15 år och därefter gått i land för att jobba på kontoret med personaladministration, tog emot oss i terminalen och ledde oss upp till bryggan på våning 9, där kapten Petter Fagerlund visade och berättade för oss hur man säkert kör, styr och angör fartyget vid kaj. Därefter åkte vi ner till våning 2 där maskinrummet med 4 enorma dieselmotorer, verkstaden och kontrollrummet finns.  Annette och Petter, som följde med oss under 1,5 timmar svarade kunnigt och intresserat på massor av frågor som ställdes. Bl.a. fick vi veta att varje färja har 2 besättningar á 40 personer (de mindre färjorna hälften) som jobbar var annan vecka och då inte går iland utan bor ombord; att man har räddningsövning varje torsdag; att allt som görs ombord utförs av personalen, inga andra firmor; att fartyget kan gå i 30 knop (om det är lite last), vilket drar mängder av diesel, men att man försöker hålla nere hastigheten så mycket som möjligt, utan att frångå tidtabellen; att om det blåser mycket, man tar hänsyn till hur passagerarna kan komma att uppleva färden och det får avgöra om man ställer in; att en del av personalen har rökdykarutbildning och en del har en 5p högskoleutbildning i sjukvård.

Ett mycket intressant och givande studiebesök för oss 20 seniorer en torsdag i februari.

Aktiva Seniorer Norra Föreningens programidé är att göra studiebesök, bl.a. besöka olika företag på ön. Den 12 oktober besöktes GEAB´s före detta kontor i Slite med trevligt mottagande av Mait Julin. Hon är vd för Slite Utveckling AB, som bildades 2011 och då köpte byggnaden av GEAB. Affärsidén är att arbetar för att skapa arbetstillfällen och göra norra Gotland mer attraktivt. För att uppnå det målet samarbetar man med Slite intresseförening, en ideell förening med enskilda medlemmar, företag, föreningar och organisationer.
I huset verkar i dag 16 olika enmansföretag. Det handlar bl.a. om film och fotografering, webbdesign, arkitektur, hushållsnära tjänster, kök och inredning, redovisning, formgivning och tryckning av böcker, designbroderi, godisburkar, underkläder, frisör och taxi. Man har också en fin lokal, med fantastisk utsikt, för olika möten och utställningar. Alla är välkomna in i huset, där det på entréplan finns en skärmutställning, ”Made of Gotland” att ta del av.
Efter detta givande besök, som öppnade ögonen för det speciella med Slite, en aktiv bruksort men också en anrik badort, avslutades mötet med eftermiddagskaffe på Röda Korset i Slite.

Norra Gotlands Aktiva Seniorer träffades den 14 september hos Anna och Gary Mathers, ett intressant par, som efter att ha varit ute i världen och haft intressanta yrken, hamnat som chiliodlare i Väskinde. Anna har bland annat arbetat på WHO med ekonomi och Gary har varit forskar och doktorand på Cerninstitutet i Schweiz. Båda hade de ett stort intresse för chili och dess viktiga uppgift som smakförstärkare. Odlingen på Gotland är ett synnerligen intressant projekt. De förädlar sina egna olika chilifrukter i form av dressing, choklad, chutney, såser med mera. Styrkan på olika plantor varierar mycket och det finns mängder med olika sorter. Studiebesöket var mycket intressant och vi rekommenderar alla att besöka gården. Besöket avslutades med en trevlig kaffestund på Lummelundsbruk, där Hanne Ödin välkomnade oss.