AKTIVA SENIORER på Gotland har under två eftermiddagar i september besökt den nyanlagda Trafikövningsplatsen i Visby. Där informerade Anna Rönnle om den verksamhet som pågår inom området. Anna Rönnle, som är projektledare inom NTF på Gotland, berättade även om, hur trafikövningsbanan vuxit fram. Det har inte varit raka vägen alla gånger, utan i likhet med banan, har den tagit många krokiga svängar. Men nu är den färdig och invigd. Alla nya ”körkortstagare” kan göra sina obligatoriska förarprov på Gotland och slipper därmed åka över till fastlandet, som tidigare var fallet.

Efter informationen gavs tillfälle för oss alla, att få prova på halkbanan. Antingen köra själv eller åka med i baksätet. Anna Rönnle manövrerade skickligt den riggmonterade skid- car, som vi förare fick testa. Vi halkade runt ömsom med bakhjulsdrift och ömsom med framhjulsdrift. Normalt är det inte roligt att utsättas för halt väglag, men här med Anna, blev alla överförtjusta. Några förare blev så upptända att de kom igen även till andra tillfället och halkkörde.

När vi seniorer tog våra körkort en gång i tiden, fanns inte kravet på denna övning och därför är det extra viktigt för oss att få öva på detta sätt.

Det kan tilläggas att den skid- car som används, är en gotländsk uppfinning och den tillverkas av Cedergrens mekaniska.

Vi tre föreningar inom Aktiva Seniorer på Gotland har gemensamt ordnat denna programpunkt och har även ambitionen att låta träffen bli en återkommande övning i att ”lyckas med att misslyckas”.

Anna Rönnle med deltagare. Foto: Gudrun von Corswant
Anna Rönnle med deltagare. Foto: Gudrun von Corswant