Aktiva Seniorer Gotland

Aktivitet i Cyberrymden

Förbundet Aktiva Seniorer (FAS) en ideell organisation, med syfte att främja seniorers kulturella och andra gemensamma intressen, planerar för att aktivera seniorer även inom det digitala området. Vilket rådande pandemi särskilt har visat sig behövas, i och med besöksförbud på seniorboenden bland annat. 

Förbundet planerar att erbjuda alla sina 50 föreningar utbildning i ett nytt program för förbundets Hemsida, ett lättare program att arbeta i även för den ovane. Huruvida det blir via videomöte eller inte, får pandemin avgöra.

Den digitala världen har både nackdelar som fördelar och det är dock tur att vi via datorn kan både se och höra varandra. Det är något vi seniorer nu får aktivera oss med och uti likaså.

Att göra reportage och bjuda in till aktiviteter via hemsidan är i sig nyttig hjärngymnastik och kanske det också förtar rädslan för det ovana med datorer.

Varje förening vars medlemmar är bevandrade i den digitala världen, uppmanas att dela med sig av sin kunskaper och/eller hjälpa dem som inte har egen dator eller av andra skäl är utanför cyberrymden.

Första veckan i oktober var den nya styrelsen för förbundet Aktiva Seniorer inbjudna till sitt första möte hos Ingegerd Hörsne i Hälsohuset Line Gård i Hörsne Gotland. Ingegerd bjöd in till en underbar atmosfär för nya kreativa idéer och har en vice ordföranderoll i Förbundet. Övriga i styrelsen är ordförande Åke Sundby från Enköping, sekreterare Lilian Nilsson Skövde, kassör Håkan Olsson Sundsvall, webbredaktör Leif Johansson Örebro och Bror-Erik Lundin Uppsala.

 

Aug  07       Årsmöte Sydvästra avdelningen  Toftagården

Sep  01       First Hotel Kokoloko  Visby Föreningen

Sep  10       Utflykt Enholmen      Norra Föreningen

Okt  05       Reko-ring och Veteranpoolen  Visby Föreningen

Okt  13       Gnisvärds samhälle  Sydvästra Föreningen

Nov  09       Årets böcker med Roland Salemark   Visby Föreningen

Nov  11       Per Smitterberg Fåglar  Sydvästra Föreningen

Dec  05       Luciafirande  Sydvästra Föreningen

Dec  14       Jullunch med underhållning   Visby Föreningen

 

OBS! Håll utkik på meddelande om ändringar från Aktiva Seniorer under Pensionärsnytt i GT och GA.

 

Foto Gun Wallier

 Föreningen fick en inbjudan till Visby Travet. Ett varmt välkomnande fick vi redan ute vid grinden av sportchefen Simon Röcklinger. Vi var ett gäng glada amatörer som skulle introduceras och förstå förutsättningarna för spelet.

Vi gick till travskolans stall, där en duktig tränare Fanny Carlsson tog emot oss och presenterade sin häst. “Han är taggad” sa hon. “Det syns tydligt! Han darrar ... och han gäspar. Det gör han alltid när han ska springa. Han gillar det! Det är jag säker på.” Och de tu var ett med varandra. Det blev ett trevligt och informativt inslag på besöket.

Vi skulle få se tävlingar och samtidigt bli serverade en god lunch med fin utsikt över travbanan. Bordskompisen satsade trettio kronor och vann arton. Inte illa!

Tränarna körde motsols uppvärmningsrunda och sedan bar det av. Galopperande hästar fick bryta.

Visby Travet har fyllt sjuttio år och har en spännande historia bakom sig. Här finns travskola för den intresserade och man kan få sitta i sulky bakom hästen tillsammans med en rutinerad kusk som instruerar. De har också välgörenhetstrav till förmån för barn med psykisk ohälsa. Och så får man lära sig sela och köra travskolans hästar. Det blev en spännande dag!

Gun Wallier, Aktiva Seniorer